Ράβδισμα ακόμα κι απ’ τα μέσα Οκτωβρίου στα λιόφυτα με μεσοβεντέμα και ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι και το τελευταίο λιόφυτο της Κρήτης ως το τέλος Δεκεμβρίου προτείνει η επιστημονική-συμβουλευτική επιτροπή για τη φυτοπροστασία στην Περιφέρεια Κρήτης, έπειτα από χθεσινή της συνεδρίαση.
Να ανοίξουν, δηλαδή, τα ελαιουργεία πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, ώστε να εκμεταλλευτούν οι ελαιοπαραγωγοί την αδράνεια που παρατηρείται σήμερα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στους πληθυσμούς του δάκου, σε συνδυασμό βέβαια και με την εξέλιξη του προγράμματος δακοκτονίας, που προφανώς και αποδίδει καρπούς, σε αντίθεση με πέρυσι.
Πέρα από τους αρμόδιους φορείς, οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να παρεμβαίνουν και οι ίδιοι όπου και αν αντιληφθούν κάποιες δακοπροσβολές, αφού θα ήταν μεγάλη αμαρτία και άδικο να χαθεί ξανά η μάχη κυριολεκτικά στο “παρά πέντε” της νέας ελαιοκομικής χρονιάς!
Στη χθεσινή σύσκεψη, που συγκάλεσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μανόλης Χνάρης, συζητήθηκε η πορεία εκτέλεσης του προγράμματος δακοκτονίας, καθώς και η υφιστάμενη κατάσταση στην αντιμετώπιση άλλων μυκητολογικών προσβολών του ελαιόκαρπου.
Η επιστημονική επιτροπή σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” συστήνει στους ελαιοπαραγωγούς να επιδιώκουν την όσο το δυνατόν πρώιμη συγκομιδή, συνυπολογίζοντας τα παρακάτω:
*Τις χρονικές διαφορές που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου μεταξύ διαφορετικών περιοχών του νησιού, ανάλογα με την ποικιλία, το υψόμετρο, την έκθεση του χωραφιού, τη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, αλλά και το υδατικό ισοζύγιο και το φορτίο καρποφορίας των δέντρων.
*Το επίπεδο ελαίωσης του καρπού, το οποίο και καθορίζει το ύψος της παραγωγής (περίπου 20% για την ποικιλία Κορωνέικη).
*Την επιδιωκόμενη ποιότητα ελαιολάδου. Η πρώιμη συγκομιδή συνδέεται άμεσα ή έμμεσα (εξαιτίας του περιορισμού των εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών) με την παραγωγή ελαιολάδου άριστης ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ αυξάνει η διάρκεια ζωής του κατά την αποθήκευση.
*Τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, έναρξη βροχοπτώσεων. Ενδεχόμενη κακοκαιρία αυξάνει τον κίνδυνο καρπόπτωσης από ισχυρούς ανέμους ή απότομη πτώση της θερμοκρασίας.
*Τη διατήρηση της παραγωγικότητας της ελιάς. Η πρώιμη συγκομιδή επιτρέπει την ταχεία ανάκαμψη των δέντρων και συνδράμει στη διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών, που θα δώσουν παραγωγή την επόμενη χρονιά.
Σε πρώιμες περιοχές και δέντρα μέτριου φορτίου καρποφορίας, η συγκομιδή μπορεί να ξεκινήσει μέσα Οκτωβρίου, με προτεραιότητα στα αρδευόμενα χωράφια. Ακόμα και για τις όψιμες περιοχές και τα φορτωμένα δέντρα, καλό είναι να ολοκληρωθεί η συγκομιδή εντός του Δεκεμβρίου.
Επισημάνσεις
Εξάλλου, επισημαίνονται τα παρακάτω για τους παραγωγούς:
*Οι δολωματικοί ψεκασμοί του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας Κρήτης βρίσκονται σε εξέλιξη, ο δε χρόνος ολοκλήρωσής τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται από τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες.
*Σε περίπτωση πρώιμης συγκομιδής και για την αποφυγή παρουσίας υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, οι παραγωγοί θα πρέπει να σημαίνουν τα ελαιοτεμάχιά τους με τρόπο εύκολα αντιληπτό στα συνεργεία ψεκασμού και να ενημερώνουν έγκαιρα τον εργολάβο ή τον υπεύθυνο αρχιεργάτη, ώστε να εξαιρούνται του ψεκασμού.
*Σε όψιμες περιοχές, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, ενδεχομένως να χρειαστεί η εφαρμογή εντομοκτόνων ή μυκητοκτόνων σκευασμάτων. Σε κάθε περίπτωση, τηρούμε αυστηρά τον χρόνο τελευταίας επέμβασης από τη συγκομιδή για κάθε φυτοπροστατευτικό που χρησιμοποιούμε.
Αυξημένη προσοχή
Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης κάλεσε τους ελαιοπαραγωγούς να δείξουν μεγάλη προσοχή στην παρούσα φάση και να έχουν τον νου τους, χωρίς να αψηφούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την καταστροφική μανία του δάκου.
«Το σίγουρο είναι ότι με τέτοιες θερμοκρασίες, ο γόνος του δάκου εξοντώνεται. Στο μεταξύ, από την άλλη, έχει γίνει πολύ πιο σωστή δουλειά φέτος. Έχουν παίξει σημαντικό ρόλο και οι κλιματολογικές συνθήκες. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει», λέει ο συνδικαλιστής.
Μάλιστα, στο σημείο αυτό μας λέει πως ήδη πολλοί ελαιοπαραγωγοί έχουν ξεκινήσει και παράγουν αγουρέλαιο σε ελαιουργεία που έχουν ανοίξει αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή του αγουρέλαιου.
«Τώρα και μέρες παράγεται αγουρέλαιο. Υπάρχουν λοιπόν παραγωγοί που ραβδίζουν εδώ και μέρες. Αλλά θεωρώ ότι ως το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν ανοίξει και τα υπόλοιπα ελαιουργεία ή το αργότερο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.
Στοιχεία για προβληματισμό: Ρεκόρ στις εισαγωγές λαδιού από τρίτες χώρες
Από την άλλη, βέβαια, έχουμε και την αγορά του ελαιολάδου, όπου δεν μπορούμε να μην προβληματιστούμε από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εισαγωγές ελαιολάδου. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι εισαγωγές ελαιολάδου στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ την περίοδο 2019/2020 στους 240.000 τόνους (αυξημένες σε ποσοστό +63% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο). Το 90% αυτών των ποσοτήτων ήταν ελαιόλαδο προέλευσης Τυνησίας.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι όλες αυτές οι εισαγωγές έγιναν για να καλύψουν το κομμάτι της μεταποίησης και ότι πολλές από αυτές επανεξάγονται σε άλλες χώρες. Επίσης, ότι με αυτές τις εισαγωγές επετεύχθη η διατήρηση των επιχειρηματικών σχέσεων με ορισμένους εξαγωγικούς προορισμούς, στους οποίους έχουν επιβληθεί δασμοί, όπως ισχύει με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Πάντως, υπάρχει και το θετικό σενάριο. Είναι αυτό που αναφέρεται στην είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μείωση των εισαγωγών ελαιολάδου για το 2020/2021 κατά 58%. Επίσης προβλέπεται για την ίδια περίοδο μια αύξηση της ζήτησης κατά 3%, παρά τη μείωση ζήτησης από τον τουριστικό κλάδο και τη βιομηχανία τροφίμων λόγω πανδημίας COVID.
Οι ίδιες πληροφορίες περιγράφουν όμως και μια καλή πορεία των εξαγωγών ελαιολάδου (+16% την περίοδο 2019/2020 και μια μικρή μείωση -3,7% την περίοδο 2020/2021), η οποία και αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των αποθεμάτων ελαιολάδου στην Ε.Ε. κατά 20%. Φυσικά, αυτομάτως η μείωση των αποθεμάτων ενεργοποιεί και τα όποια… αποθέματα ελπίδας και αισιοδοξίας των παραγωγών της χώρας μας και των άλλων ελαιοπαραγωγικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για καλύτερες τιμές σε σχέση με την περυσινή τραγική κατάσταση που επικράτησε παντού (με εξαίρεση την Ιταλία), λόγω της καθοδικής πορείας των τιμών παραγωγού. Ακόμα και σήμερα οι τιμές παραγωγού του ευρωπαϊκού ελαιολάδου πάνε από το κακό στο χειρότερο, με μικρές μόνο περιόδους ανάκαμψης, μέσα από σκαμπανεβάσματα που λειτουργούν σαν τη… σταγόνα του μαρτυρίου για τους ίδιους τους παραγωγούς.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr