«Η ζημία από τον δάκο δε αποζημιώνεται ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από τα ΠΣΕΑ», ξεκαθάρισε ο Μάκης Βορίδης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών του Ηρακλείου για τις αποζημιώσεις σε καλλιέργειες και ελαιόδεντρα, λόγω κακοκαιρίας και δάκου.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί αν οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στο να αναπτυχθεί ο δάκος σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με δακοκτονία. Ο μόνος τρόπος δηλαδή για να αποζημιωθούν παραγωγοί από ζημιές λόγω δάκου, είναι να συνδεθεί η κλιματική αλλαγή με την αποτυχία αντιμετώπισής του.
«Σημαντικό για να τεκμηριωθούν αυτά τα αποζημιωτικά είναι να κριθεί το ζήτημα του αιτίου της ζημίας και η σχέση του με τα καιρικά φαινόμενα, αν τυχόν αυτή υπάρχει», είπε ο ίδιος, τονίζοντας πως τα ζητήματα αυτά πλέον δεν λύνονται με πολιτική απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο προχωρά το θέμα αυτό «μεθοδικά, τεκμηριωμένα και οργανωμένα».
Νωρίτερα, ο Σωκράτης Βαρδάκης, μέσω της ερώτησης, έθεσε υπόψη του υπουργού την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να τύχουν ενίσχυσης και στήριξης, επισημαίνοντας ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, που έπληξαν την Κρήτη όλο το προηγούμενο διάστημα, ξηρασία, ανομβρία, έντονες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες, με πολλές περιοχές μάλιστα να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκάλεσαν μαζική καταστροφή της ελαιοκομικής παραγωγής, σε παγκρήτιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη, όλα τα παραπάνω, συνεπικουρούμενα βέβαια από τον δάκο αλλά και τον μύκητα γλοιοσπόριο συνέβαλαν στην καταστροφή της ελαιοπαραγωγής.