ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βουτιά… του τουρισμού της Κρήτης στα καταδυτικά πάρκα

Βουτιά… σε μία εναλλακτική κι αρκετά προσοδοφόρα μορφή τουρισμού κάνει η Κρήτη με τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων!

Από την περιοχή του Μονοναύτη στην Αγία Πελαγία, όπου έγινε η αρχή κι απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για την έναρξη των σχετικών εργασιών, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης συζητήθηκε η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για μία θαλάσσια έκταση βορειοανατολικά της Σταλίδας, όπου ήδη υπάρχει καταδυτική δραστηριότητα!

“Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τέτοιες προσπάθειες όπως έκανε και στην περίπτωση του Μονοναύτη, που ετοιμάζεται να πάρει έγκριση για τη λειτουργία του”, επισήμανε ο κ. Νίκος Ξυλούρης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. “Θεωρώ ότι είναι χρέος μας να στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες, οι οποίες ενισχύουν τον εναλλακτικό τουρισμό και τις προσπάθειες για προστασία της θάλασσας, γιατί θα μιλάμε για μία περιοχή που θα είναι ουσιαστικά ελεγχόμενη”,πρόσθεσε.

Βουτιά... του τουρισμού της Κρήτης στα καταδυτικά πάρκα!

“Ο καταδυτικός τουρισμός δουλεύει όλο το χρόνο”

Η καταδυτική τουριστική βιομηχανία αποτελείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

“Ο καταδυτικός τουρισμός δουλεύει όλο το χρόνο. Ειδικά στις περιοχές τις δικές μας, μπορούμε να έχουμε και δέκα μήνες καταδυτικό τουρισμό! Ο αυτοδύτης ξοδεύει λεφτά για το πάθος του, για το σπορ που αγαπά”, υποστηρίζει ο κ. Γιώργος Καραπιδάκης, τεχνικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Το καταδυτικό πάρκο της Σταλίδας θα είναι 22,5 στρεμμάτων, μικρότερο από εκείνο που έχει σχεδιαστεί να γίνει στον Μονοναύτη.

“Ήδη γίνονται καταδύσεις στην περιοχή. Τώρα όμως οι καταδύσεις θα γίνονται νομίμως σε ένα αδειοδοτημένο πάρκο, ο βυθός του οποίου θα είναι πιο ελκυστικός στους αυτοδύτες. Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε εμείς είναι να διακοσμήσουμε το βυθό, κάνοντας μία τεχνητή… όαση, με τεχνητούς υφάλους. Κατά συνέπεια, αυτοί που έρχονται κι αυτοί που θα ενδιαφέρονται να έρθουν, θα έχουν να δουν ένα καλύτερο διάκοσμο. Άρα, στην περιοχή θα έχουμε περισσότερη προσέλευση αυτοδυτών”, τόνισε ο κ. Καραπιδάκης, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες: “Σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ φτιάχνουμε την τεχνητή όαση, οριστικοποιούμε τα σημεία απόπλου των πλοίων που θα μπαίνουν οι τουρίστες (τα σημεία εισόδου) και μετά μπορούμε να δεχθούμε επισκέπτες”.

“Είναι μία πρωτοπορία. Στην Κρήτη θα είναι το δεύτερο κι ελπίζουμε να έχουμε και περισσότερα”, δήλωσε με τη σειρά του κ. Ξυλούρης.

Μονοναύτης: Αισιοδοξία για άμεσες εξελίξεις

Από τη στιγμή η κατασκευή του καταδυτικού πάρκου φύγει από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, συντάσσονται κάποιες μελέτες, όπως είναι η οικονομοτεχνική, το σχέδιο ασφάλειας κλπ κι όλος αυτός ο φάκελος πηγαίνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

“Εκεί, υπάρχει η αλήθεια είναι μία χρονοκαθυστέρηση – σκεφτείτε ότι τον Μονοναύτη τον έχουμε καταθέσει εδώ κι έξι μήνες και δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση”, παραδέχθηκε ο κ. Καραπιδάκης, εκτιμώντας ότι “οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν δεδομένου ότι και στην υπόλοιπη Ελλάδα γίνονται αντίστοιχες δραστηριότητες, οπότε οι Υπηρεσίες είναι πιο γρήγορες, έχουν αναπτύξει καλύτερη τεχνογνωσία”.

Ευχή του, “τη σεζόν που έρχεται να έχουμε πάρει άδεια” για τον Μονοναύτη. “Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Έτσι κι έχουμε αδειοδότηση, χρειαζόμαστε γύρω στους 3,5 με 4 μήνες για τη δημιουργία του πάρκου”.

Πηγή : cretalive.ge



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ