Στα εγκαίνια της νέας, πρότυπης Ψηφιακής Ακαδημίας του Δήμου Χανίων, παρευρέθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Χανίων, Γιώργο Φραγκιαδάκη, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Τάσο Αλόγλου και τον δημοτικό σύμβουλο και εντεταλμένο του Δήμου Χανίων σε θέματα ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών, Μανώλη Κελαϊδή.
Τον Δήμαρχο υποδέχθηκαν στον χώρο η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Χανίων, Σεβαστή Πολυχρονάκη καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης.
Η νέα Ψηφιακή Ακαδημία του Δήμου Χανίων, δημιουργήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στον πρώτο όροφο του κτηρίου του Δήμου Χανίων στην οδό Γρηγορίου Ε΄ και είναι εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας υλικό που επιτρέπει σε εργαζόμενους του Δήμου Χανίων αλλά και σε πολίτες, να επιμορφώνονται, αναπτύσσοντας τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Διαθέτει 13 σύγχρονους, τελευταίας τεχνολογίας, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διαδραστικά εργαλεία επικοινωνίας, σύγχρονους διαδραστικούς πίνακες και τηλεοράσεις καθώς και προηγμένο σύστημα τηλεδιασκέψεων.
«Για μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα» έκανε λόγο ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης επισημαίνοντας πως «σήμερα γίνεται ένα γενναίο, ένα τεράστιο και πολύ σημαντικό βήμα στο κομμάτι της περαιτέρω ψηφιοποίησης και της ψηφιακής αναβάθμισης του Δήμου Χανίων».
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, η Ψηφιακή Ακαδημία του Δήμου Χανίων θα προσφέρεται στους εργαζόμενους του Δήμου αλλά και σε οποιονδήποτε πολίτη και συλλογικότητα, για την ανάπτυξη περαιτέρω των ψηφιακών δεξιοτήτων των χρηστών, σε έναν χώρο που έχει δημιουργηθεί με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία, και συγκεκριμένα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Χανίων και των δημοτών.
«Όλα αυτά εντάσσονται σε μια συλλογική στρατηγική που τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται και διευρύνεται συνεχώς, μέσα από την εξαιρετική δουλειά, η οποία γίνεται τόσο από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Τάσο Αλόγλου όσο και από τις υπηρεσίες μας που συνολικά και συλλογικά, δουλεύουν για να μπορέσει ο Δήμος να δικαιολογήσει ότι είναι ένας από πιο τους «έξυπνους» δήμους, που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην χώρα» κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Σημανδηράκης.
Στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων των εργαζομένων του Δήμου Χανίων αναφέρθηκε ο κ. Φραγκιαδάκης, τονίζοντας ότι: «Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουμε την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων στο προσωπικό μας προκειμένου να εξοικειωθούν με νέες πλατφόρμες κι να μπορέσουν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες».
Από την πλευρά του ο κ. Αλόγλου συγχαίροντας τα στελέχη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Χανίων για την υλοποίηση της Ψηφιακής Ακαδημίας, υπογράμμισε πως: « Ένας πολύ σημαντικός χώρος με σύγχρονο εξοπλισμό που μπορεί να φιλοξενήσει τις ανάγκες εκπαίδευσης των υπηρεσιακών μας στελεχών, φιλοξενώντας τηλεδιασκέψεις και συνεδριάσεις. Το πολύ σημαντικό όμως, που μπορεί να ικανοποιήσει είναι η ανάγκη των δημοτών μας, να έχουν έναν χώρο που μπορούν να βελτιώσουν τις ικανότητες τους στη χρήση του διαδικτύου, το οποίο έχει μπει πολύ έντονα στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε σε όλους τους δημότες είναι ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη και να δημιουργούμε ψηφιακά εργαλεία που θα μπορούν να ικανοποιούνται απομακρυσμένα και πιο εύκολα και για τα οποία δεν θα χρειάζεται η δια ζώσης παρουσία τους στον Δήμο μας».
Τέλος, η κα. Πολυχρονάκη αναφέρθηκε στις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου τονίζοντας ότι αυτό εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια αξιοποίησης της σχετικής χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια και περιλαμβάνει την υλοποίηση συνολικά 21 ψηφιακών, καινοτόμων – «έξυπνων» υποδομών και συστημάτων που καλύπτουν τις ανάγκες των δημοτών και το προφίλ του Δήμου Χανίων.
Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται στο ποσό των 33.600 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0. «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις».