Όταν πριν από τρεις μήνες η μεγάλη γερμανική εφημερίδα Bild καλούσε τους Γερμανούς να περάσουν ένα χειμώνα στην Ελλάδα χωρίς θέρμανση, κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Γερμανοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί αλλά και άνθρωποι της αγοράς εργασίας που παρέχουν τις υπηρεσίες τους εξ αποστάσεως, ετοιμάζουν ήδη τις αποσκευές τους για να ταξιδέψουν στην Κρήτη, χωρίς εισιτήριο επιστροφής. Η ενεργειακή φτώχια απειλεί τη ζωή τους κι όσο οι διεθνείς συγκυρίες λειτουργούν ενισχυτικά στο πρόβλημα, τόσο οι ίδιοι αναζητούν εναλλακτικές.
Ταυτόχρονα, η προβολή του νησιού συνεχίζεται από γερμανικά μέσα ενημέρωσης που οργανώνουν αποστολές στην Ελλάδα και στην Κρήτη με στόχο την ανάδειξη και προβολή όλων των παραμέτρων γύρω από το δυναμικό ρεύμα που αναπτύσσεται ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου με σημείο σταθμό τα Χανιά και τα χωριά της ενδοχώρας τους.
Το ενδιαφέρον τους μάλιστα δεν περιορίζεται στη μίσθωση κατά τη χειμερινή περίοδο για να αποφύγουν το δυσβάσταχτο κόστος θέρμανσης στη χώρα τους, καθώς αναζητούν ακόμη και ακίνητα για αγορά και μόνιμη κατοικία. Όπως περιγράφει στη Νέα Κρήτη ο κ. Γιάννης Κριαράς ιδιοκτήτης της Κτηματοεμπορικής Α.Ε. «μετά από 25 χρόνια δουλειάς στο Real estate είναι πρωτοφανές αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και παίζει η ενεργειακή κρίση και το γεγονός ότι έρχονται πολλά γερμανικά κανάλια όπως έκανε και η γερμανική εφημερίδα Bild ,κάνοντας εκτενή δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που προβάλλουν την Κρήτη μας».
Η δημοσιογραφική αποστολή της Bild βιώνοντας στο έπακρο την κρητική φιλοξενία, το ελληνικό καλοκαίρι και τις ομορφιές της Κρήτης, έγινε ο καλύτερος διαφημιστής του νησιού, μιλώντας στις καρδιές των Γερμανών που έβλεπαν από πολύ νωρίς την ενεργειακή κρίση να απειλεί τις ζωές τους και άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικές. «Αγαπητοί Γερμανοί, ελάτε να ξεχειμωνιάσετε στην παραλία» ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας. «Στην οικονομική κρίση οι Γερμανοί διέσωσαν τους Έλληνες, παρέχοντας δάνεια δισεκατομμυρίων. Τώρα και εκείνοι θέλουν να μας το ανταποδώσουν. Η Ελλάδα προσφέρει άσυλο στους Γερμανούς που ταλαιπωρούνται από το σοκ της ακρίβειας και τον φόβο της ενεργειακής κρίσης» συνέχιζε το δημοσίευμα.
Τα αποτελέσματα αυτών των αναφορών, σε κάθε περίπτωση, αρχίζουν να γίνονται ορατά γεγονός, που ενισχύει και τις απόψεις των τουριστικών παραγόντων των Χανίων περί επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. «Θεωρώ ότι επιλέχτηκε η Κρήτη λόγο το ότι είναι το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης , λόγο κλίματος, ο χειμώνας έχει μικρή διάρκεια ενώ στη Γερμανία κρατάει έξι εφτά μήνες και έχει πολύ περισσότερο κρύο. Σημαντικό ρόλο παίζει όμως και η κρητική φιλοξενία, αυτό που γνωρίζουν οι βορειοευρωπαίοι πως θα βιώσουν φθάνοντας σε ένα χωριό της ενδοχώρας για να περάσουν τον χειμώνα τους» υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Κριαράς.
Σε χωριά του Αποκόρωνα, του Ακρωτηρίου και της Κισάμου αναπτύσσεται ένα εντυπωσιακό ρεύμα, ανάλογο με αυτό που αναπτύχθηκε προ εικοσαετίας στον Αποκόρωνα από Άγγλους. Αυτή τη φορά το κίνητρο είναι πρωτίστως οικονομικό, απορρέει από την ενεργειακή κρίση, ωστόσο αξιολογείται και η ποιότητα ζωής.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr