Νέα προσπάθεια για το πρώτο κομβικό βήμα στο μέτωπο της οριστικής αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων διαρροών που αντιμετωπίζει το φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά, με την εκπόνηση ειδικής μελέτης που θα υποδείξει τις κατάλληλες τεχνικές παρεμβάσεις, ξεκινά τώρα ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης.
Ο ΟΑΚ Α.Ε. αναζητά εκ νέου τώρα μελετητή. Αυτή τη φορά, όμως, έχει επιλέξει μια διαφορετική οδό ανάθεσης της μελέτης. Δεν πηγαίνει δηλαδή με κανονικό διαγωνισμό για την ανάθεση της μελέτης ύψους 59.989 ευρώ όπως την προηγούμενη φορά με τον διαγωνισμό που κατέστη άγονος, αλλά επέλεξε την πρακτική της λεγόμενης “απευθείας διαπραγμάτευσης” με μελετητικές εταιρείες.
Ήδη μάλιστα η διοίκηση του ΟΑΚ έχει καλέσει σε διαδοχικές συζητήσεις τρεις μελετητικές εταιρείες για την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
Η μελέτη που ετοιμάζεται να αναθέσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους ουσιαστικά θα υποδείξει τη βέλτιστη τεχνικά λύση και το τι ακριβώς παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν, ώστε να σταματήσει αυτή η τραγελαφική κατάσταση με τις σοβαρές διαρροές του πολύπαθου φράγματος Βαλσαμιώτη.
Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο της Δυτικής Κρήτης είναι μη λειτουργικό λόγω των διαρροών που παρουσιάζει και οι οποίες αποδίδονται στο γεγονός ότι το φράγμα είναι κατασκευασμένο σε εδάφη μη υδατοστεγανά. Γι’ αυτό και λειτουργεί μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του, σύμφωνα με τις υποδείξεις των πραγματογνωμόνων.
Για να λειτουργήσει πλήρως το φράγμα, απαιτούνται παρεμβάσεις που θα “θωρακίσουν” τη στεγανότητά του και θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις διαρροές, ώστε να μπορέσει το έργο να παίξει τον ρόλο για τον οποίο κατασκευάστηκε.
Πριν από λίγους μήνες ο ΟΑΚ Α.Ε. είχε προκηρύξει διαγωνισμό με αντικείμενο την ανάθεση της μελέτης ύψους 59.989 ευρώ. Ο διαγωνισμός τότε κατέστη άγονος, καθώς δεν κατατέθηκε καμία προσφορά. Έτσι τώρα στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης αποφάσισαν να επανέλθουν, διά του δρόμου της πρόσκλησης απευθείας διαπραγματεύσεων με μελετητικές εταιρείες. Η πρόσκληση για τις διαπραγματεύσεις έχει απευθυνθεί για την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ενώ η διαδικασία, ελέω φυσικά πανδημίας και μέτρων, θα γίνει με τηλεδιάσκεψη. Η μελέτη, μετά από τη διενέργεια των κατά μόνας διαπραγματεύσεων και την αξιολόγησή τους, αναμένεται να κατακυρωθεί στον ανάδοχο μελετητή που θα πληροί το κριτήριο της συμφέρουσας οικονομικής προσφοράς και που θα είναι βεβαίως σε θέση να εκπονήσει τη μελέτη σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από τον ΟΑΚ Α.Ε., δηλαδή εντός χρονικού διαστήματος 6 μηνών.
Η απόφαση
Στη σχετική απόφαση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”, αναφέρεται:
«Σας απευθύνουμε την παρούσα πρόσκληση προκειμένου να συμμετάσχετε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 32 και 32 Α του Ν. 4412/2016 ως ισχύει, με την υποβολή της προσφοράς για την ανάθεση της μελέτης “Διερεύνηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της στεγανότητας του φράγματος Βαλσαμιώτη”, υπό τους όρους και προϋποθέσεις που περιγράφονται στα συνημμένα τεύχη.
Συγκεκριμένα προσκαλούμε μέσω τηλεδιάσκεψης τη 18η/1/2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12 μ., τον οικονομικό φορέα… (σ.σ. ακολουθεί η ονομασία), την 18η/1/2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:30, τον οικονομικό φορέα… (σ.σ. ακολουθεί η ονομασία) και τη 18η/1/2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 1 μ.μ., τον οικονομικό φορέα… (σ.σ. ακολουθεί η ονομασία), αποστέλλοντας ηλεκτρονικά στο email του Οργανισμού oakae@oakae.gr εντός της παραπάνω ημερομηνίας και ώρας, με θέμα προσφορά για τη μελέτη “Διερεύνηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της στεγανότητας του φράγματος Βαλσαμιώτη”».
Το πολύπαθο φράγμα
Προβλήματα… από την πρώτη στιγμή
Το φράγμα του Βαλσαμιώτη άρχισε να κατασκευάζεται το 2005, χρηματοδοτήθηκε από δύο Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και στοίχισε συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ. Μετά από πολύχρονες διακοπές των εργασιών λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης, ολοκληρώθηκε το 2014.
Τη χρονιά εκείνη το φράγμα Βαλσαμιώτη εγκαινιάστηκε σε πανηγυρικό κλίμα. Μόνο που δεν είχε προηγουμένως δοκιμαστεί… Η πλήρωσή του έγινε ταυτόχρονα με την έναρξη λειτουργίας του και αυτόματα άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το 2016 οι διαρροές ανά ώρα έφταναν τα 700 κυβικά μέτρα νερού και μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν μειώθηκαν στα 350 κυβικά, αριθμός και πάλι μεγάλος και πέραν των επιτρεπόμενων ορίων.
Όπως ήταν φυσικό, με τέτοια σοβαρά προβλήματα διαρροών ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης αρνήθηκε να παραλάβει επισήμως ως περαιωμένο το έργο, ενώ τώρα μέσω ειδικής μελέτης θα αναζητηθεί τρόπος να αντιμετωπιστούν μια και καλή οι τεχνικές αστοχίες…
ΠΗΓΗ: neakriti.gr