Έχει συζητηθεί πολύ, έχει γεννήσει μεγάλες προσδοκίες αλλά την ίδια ώρα έχει αμφισβητηθεί πολύ και συνεχίζει, είναι η αλήθεια, να αμφισβητείται (με δημοσιεύματα και διαρροές να προτάσσουν εσχάτως στο σκηνικό αμφισβήτησης και ενδοιασμών και την ίδια την Κομισιόν), ωστόσο ο κύβος φαίνεται ότι ερρίφθη πλέον για το διακρατικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος μέσω Κρήτης.
Για την ακρίβεια, ο κύβος φαίνεται να ερρίφθη για το τμήμα της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδος μέσω Κρήτης, καθώς μετά από αρκετή αναμονή έπεσαν οι επίσημες… τζίφρες ανάθεσης του έργου.
Ο EuroAsia Interconnector, που είναι ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, προχώρησε στην υπογραφή των συμβολαίων με τη γαλλική Nexans, αναθέτοντάς της τη σύμβαση- “μαμούθ” ύψους σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, που αφορά στην κατασκευή και εγκατάσταση του υποθαλάσσιου καλωδίου. Μάλιστα την απαιτητική τεχνολογικά αποστολή… πόντισης του υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Κρήτης θα αναλάβει ένα γνωστό μας καλωδιακό πλοίο, το “Aurora”. Ένα υπερσύγχρονο καλωδιακό πλοίο, το οποίο, θυμίζουμε, είχαμε δει επί το έργον και εδώ ανοιχτά του νησιού μας, καθώς είχε ποντίσει το ένα από τα δύο υποβρύχια καλώδια της “δίδυμης” ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που υλοποιεί η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ “Αριάδνη Interconnection”.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας Nexans, η αξία του συμβολαίου ανέρχεται στα 1,43 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά στην πλήρη υλοποίηση του έργου. Δηλαδή η εταιρεία αναλαμβάνει την κατασκευή καλωδίου 525 kV συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) το οποίο αρχικά θα διασυνδέσει την Ελλάδα με την Κύπρο και θα εγκατασταθεί σε βάθος μεγαλύτερο των 3 χιλιάδων μέτρων.
Η EuroAsia Interconnector θα μπορεί να μεταφέρει 1.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας στο στάδιο 1 μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και της Ευρώπης, με δυνατότητα αύξησης στα 2.000 MW στο στάδιο 2, που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Αυτό θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση όλης της Κύπρου και του Ισραήλ, διασφαλίζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό και δημιουργώντας έναν ενεργειακό διάδρομο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ενώ θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση στην Ιστορία!
Η Κύπρος και η Ελλάδα εγκαινίασαν τον Οκτώβριο τη φάση κατασκευής του EuroAsia Interconnector, που θεωρείται βασικό έργο υποδομής που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. συνδέοντας την Κύπρο με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. και συμβάλλοντας στους στόχους του μπλοκ απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Καθοριστική είναι η συμβολή του ΑΔΜΗΕ, καθώς ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ελλάδας παρέχει τεχνική και λειτουργική ικανότητα στο έργο, διασφαλίζοντας την επιτυχή υλοποίηση.
Πολλαπλά ρεκόρ
Η σύμβαση υποβρύχιων καλωδίων Nexans, αξίας 1,43 δισ. ευρώ, θέτει πολλαπλά παγκόσμια ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένων των μακρύτερων και βαθύτερων υποθαλάσσιων καλωδίων HVDC που έχουν τοποθετηθεί ποτέ, με μήκος 900 χλμ. για καθένα ζεύγος που θα παραδοθεί και θα εγκατασταθεί από τα πλοία τοποθέτησης υποθαλάσσιων καλωδίων Nexans “Aurora” και Nexans “Skagerrak”. Ως κρίσιμο μέρος του ευρύτερου έργου του EuroAsia Interconnector διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, το καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) 525 kV θα είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη διασύνδεση στον κόσμο με διπολικό καλώδιο μήκους 2×900 km, και θα ποντιστεί στον πυθμένα της Μεσογείου σε βάθη μέχρι 3.000 μέτρων.
Τα υποθαλάσσια καλώδια εμποτισμένης μάζας ψηλής τάσης (HVDC Mass Impregnated) θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Nexans στο Halden (Νορβηγία) και στο Futtsu (Ιαπωνία). Ο 1ος πόλος, δηλαδή το σκέλος της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028, ενώ ο 2ος πόλος, δηλαδή η διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο, θα ολοκληρωθεί το 2029.
Δηλώσεις και μηνύματα ικανοποίησης
«Είμαστε περήφανοι που μετά από 12 χρόνια σκληρής δουλειάς η μεγαλύτερη και βαθύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας HVDC στον κόσμο, που θα κατασκευαστεί από τη Nexans, θα βάλει την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, τερματίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή της απομόνωση, καθώς αποτελεί το τελευταίο μη διασυνδεδεμένο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας είναι ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος PCI 3.10 που τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και του Ισραήλ, δημιουργεί ασφάλεια εφοδιασμού, μειώνει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και επιτυγχάνει τους στόχους της “Πράσινης Συμφωνίας” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Νάσος Κτωρίδης, διευθύνων σύμβουλος της EuroAsia Interconnector.
«Αυτό το έργο, που σπάει ρεκόρ, αποδεικνύει την ικανότητά μας να καινοτομούμε και να ωθήσουμε τα όρια της μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού για να ανταποκριθούμε σε μια συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ανάγκη. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία προς μια οικονομία απεξαρτημένη από τον άνθρακα. Η παγκόσμια στρατηγική ηλεκτροδότησης της Nexans διαδραματίζει βασικό ρόλο στο ταξίδι του κόσμου προς ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές, και είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε επιλεγεί για να μετουσιώσουμε σε πράξη το EuroAsia Interconnector», δήλωσε ο Christopher Guerin, διευθύνων σύμβουλος της Nexans.
Πηγή: neakriti.gr