Επίσημη πρώτη χθες για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, κι όμως κάποιοι επιχειρηματίες επέλεξαν να μην ανοίξουν ακόμα τις πόρτες τους, περιμένοντας από τη μια να προσαρμοστούν οι εργαζόμενοι στα υγειονομικά πρωτόκολλα και από την άλλη να έχουν τις πρώτες κρατήσεις για να έχουν και λόγο να λειτουργήσουν. Συνεπώς, θεωρητικά ανοιχτά, αλλά στην πράξη… κλειστά παραμένουν πολλά ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας στην Κρήτη, τα οποία μπορεί να είχαν τη δυνατότητα να ανοίξουν χθες 1η Ιουνίου, όμως αποφάσισαν να μην το πράξουν ακόμα.
Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες ετοιμάζονται πυρετωδώς για το άνοιγμα των ξενοδοχείων ακόμα και λίγες ημέρες αργότερα και εφοδιάζονται με όλα τα απαραίτητα μέσα. Την ίδια ώρα, όσα ξενοδοχεία μέσα στην πόλη του Ηρακλείου και των Χανίων άνοιξαν, προσπαθούν και έχουν σαν “ευαγγέλιο” τις νέες οδηγίες κάτω από τις οποίες θα πρέπει να δουλεύουν πλέον.
Το αντισηπτικό στην υποδοχή και η μάσκα για τους εργαζόμενους είναι το σκηνικό που συναντά κανείς μπαίνοντας στην κάθε ξενοδοχειακή μονάδα. Τα μηνύματα για το πώς θα κυλήσει η σεζόν, που σιγά-σιγά και με δειλά βήματα ξεκινά, είναι διφορούμενα, αλλά οι ξενοδόχοι φαίνονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. Η αγωνία των Κρητικών επιχειρηματιών είναι έκδηλη.
Τουριστικοί παράγοντες του νησιού σε δηλώσεις τους, μάλιστα, δεν έκρυψαν τους προβληματισμούς τους για την πορεία της τουριστικής σεζόν αλλά και για μια σειρά πρακτικών ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή των μέτρων. Οι επιχειρηματίες τονίζουν τη δύσκολη πραγματικότητα στην οποία καλούνται να δουλέψουν φέτος, ενώ θέτουν στο προσκήνιο και τις αγωνίες τους για το οικονομικό σκέλος.
«Είναι ενδεικτική η ημερομηνία αυτή, με δεδομένο το ότι δεν υπάρχει τουρισμός. Προετοιμαζόμαστε για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων αυτή τη στιγμή, τα οποία και θέλουν πολλή δουλειά, και ελπίζουμε να ανοίξουμε τις επόμενες μέρες», τόνισε από το Ηράκλειο ο ξενοδόχος Γιάννης Οικονόμου. Η αντιδιαστολή, μάλιστα, των εικόνων σε έναν από τους πλέον τουριστικούς δρόμους του Ηρακλείου, αυτόν της 25ης Αυγούστου, είναι χαρακτηριστική.
Ενώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα “έσφυζε” από ζωή και κίνηση, φέτος τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά. Αυτό που τονίζουν πάντως οι τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης είναι ότι ο τουρισμός για το νησί θα μπει ουσιαστικά σε τροχιά επανεκκίνησης από τον Ιούλιο.
«Ο Ιούνιος από πλευράς κρατήσεων δεν είναι καλός. Ο λόγος που ανοίξαμε δεν είναι το ότι έχουμε υψηλή πληρότητα. Ανοίξαμε γιατί το θέλαμε πραγματικά», είπε από τα Χανιά ο Γιάννης Πλατσιδάκης.
«Δεν ανοίξαμε γιατί δεν ήμασταν έτοιμοι από τη μια, και από την άλλη δεν είχαμε κρατήσεις. Οπότε επιλέξαμε να ανοίξουμε στις 12 Ιουνίου», ανέφερε επίσης από τα Χανιά ο ξενοδόχος Ευτύχης Βουρδουμπάκης.
Αισιοδοξία
«Περιμένουμε το κράτος να λειτουργήσει αναπτυξιακά στον χώρο του τουρισμού. Ο τροχός το 2020 γυρίζει αργά. Τα βλέμματά μας είναι στραμμένα στο 2021 για την επιστροφή στα γνωστά ελληνικά καλοκαίρια», είπε στο Ράδιο 98,4 ο τουριστικός επιχειρηματίας Μιχάλης Βαμιεδάκης, καθώς η ανησυχία εντείνεται, με τις ασάφειες και τις στρεβλώσεις των μέτρων που εξαγγέλλονται.
«Θα απογοητευτούν, φοβάμαι, όλοι όσοι περίμεναν πως ένα δίμηνο ενδεχομένως θα τους αποζημίωνε. Ο Ιούλιος θα είναι ανιχνευτικός για εμάς και τους επισκέπτες. Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβρης, μήνες επίσκεψης των μεγαλύτερων σε ηλικία στον τόπο μας, δεν πρόκειται να φέρει τα αναμενόμενα, καθώς είναι εκείνοι που ακυρώνουν τις διακοπές τους προς το παρόν», επισημαίνει.
Ο ίδιος εκτιμά ότι ένα 50-60% των ξενοδοχειακών μονάδων της Κρήτης θα ανοίξει τελικά την τρέχουσα περίοδο, με το σκηνικό να ξεκαθαρίζει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, καθώς είναι αρκετοί εκείνοι που μετρούν τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης υπό τις παρούσες συνθήκες. Αναφορικά με τις επιστροφές χρημάτων στις ακυρώσεις πακέτων ή την επίδοση voucher τουρισμού, το αποκαλεί «αίολο κατασκεύασμα της ελληνικής κυβέρνησης» και προτείνει τον συμψηφισμό των χρημάτων για την επόμενη τουριστική περίοδο ως την καλύτερη λύση.
“Ανοίγουν” οι πτήσεις – Επισκέπτες από 29 χώρες από 15 Ιουνίου
Εντωμεταξύ, ανακοινώθηκε η λίστα με τις χώρες για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα της Ελλάδας από τις 15 Ιουνίου, με τις αεροπορικές πτήσεις να φτάνουν αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για 29 χώρες, ενώ η λίστα θα διευρυνθεί το προσεχές διάστημα. Από 1η Ιουλίου απελευθερώνονται οι πτήσεις εξωτερικού και για την Κρήτη. Υπενθυμίζεται πως χθες άνοιξαν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, ενώ στις 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν και τα εποχικά. Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε, η Ελλάδα φαίνεται ότι οδεύει προς αυτή την επανεκκίνηση με ασφάλεια.
Στην ΚΥΑ περιλαμβάνονται τα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα ισχύσουν για τα ξενοδοχεία. Ειδικότερα, με την προς δημοσίευση ΚΥΑ θεσπίζεται σήμα πιστοποίησης με τον τίτλο “Health First”, το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020.
Παράλληλα, αναφέρεται πού και πότε είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας – που μπορεί να είναι είτε απλή χειρουργική είτε πάνινη/υφασμάτινη – με την υποσημείωση πως το προσωπικό υπηρεσίας υποδοχής μπορεί να φορά και προσωπίδα. Επιπλέον, γίνεται αναλυτική καταγραφή για τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού, της διαχείρισης ύποπτου κρούσματος αλλά και του βιβλίου συμβάντων. Για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο από 500 έως 1.500 ευρώ, αλλά και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες βάσει μιας εξάβαθμης κλίμακας των παραβάσεων.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr