Επαναλειτούργησε ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Κρήτης ύστερα από 22 ολόκληρα χρόνια, με σκοπό να διαφημίσει όσο καλύτερα μπορεί το μεγάλο τουριστικό brand name της Ελλάδας, που είναι η Κρήτη. Το Διοικητικό Συμβούλιο που ορίστηκε είναι προσωρινό, ενώ σύμφωνα με τους προσωρινούς εκπροσώπους του Συνδέσμου, στόχος είναι να υπάρξει μια από κοινού κατεύθυνση σε ζητήματα φιλοξενίας.
Εκπρόσωποι του Συνδέσμου μοιράστηκαν στη “Νέα Κρήτη” οραματικούς στόχους και επιδιώξεις του Συνδέσμου, προκειμένου το τουριστικό μας προϊόν να γίνει όσο γίνεται πιο ελκυστικό.
Ειδικότερα, ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Ξενοδόχων πήρε εκ νέου “σάρκα και οστά” και υπόσχεται πως θα κάνει το τουριστικό προϊόν της Κρήτης πιο ελκυστικό. Έχει οριστεί προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, για να εκπροσωπεί σε πανελλαδικό επίπεδο την Κρήτη. Ωστόσο, από τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Ξενοδόχων απουσιάζουν το Λασίθι και τα Χανιά. Το Λασίθι δεν έχει Ένωση μέχρι και τη δεδομένη στιγμή, ενώ η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της από την αρχή.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, μίλησε αρχικά για την ιστορία του Συνδέσμου. Δε μιλάμε για δημιουργία νέου Συνδέσμου, αλλά για ουσιαστική επανίδρυση. Όπως είπε ο κ. Τσακαλάκης, «μιλάμε για ένα καταστατικό του 1991. Τότε είχε δημιουργηθεί ο Σύλλογος και είχε υπογραφεί απ’ όλους τους νομούς. Ξεκίνησε το 1991. Τον Σύνδεσμο αυτόν τον δημιούργησαν ξενοδόχοι της Κρήτης από τη δεκαετία του 1990 κα για μια δεκαετία λειτούργησε θετικά. Έπειτα ο σύλλογος έμεινε ανενεργός. Έχω συναντηθεί αρκετές φορές με τους ξενοδόχους της Κρήτης και όλοι είχαμε αναφερθεί στην ανάγκη αναθέρμανσής του. Πέρυσι, είπαμε πως είναι επιτακτικό αίτημα να συμμετάσχουμε όλοι σ’ έναν ενιαίο φορέα».
Τα Χανιά
Μιλώντας για τη διαδικασία επανίδρυσης, είπε: «Τα Χανιά από την αρχή εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους. Δεν έκαναν τις παρατηρήσεις τους και ευχόμαστε όλοι να ενσωματωθούν στον Σύνδεσμο. Κάναμε την αίτηση στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου και κηρύχθηκε δικάσιμος στις 10 Απριλίου. Έγινε η κατάθεση των εγγράφων και δόθηκε προσωρινή διαταγή, που δέχεται το αίτημα εκπροσώπησης μέσα από προσωρινή διαταγή για τη συγκρότηση προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου. Μέσα στους επόμενους πέντε μήνες θα ξανασυνεδριάσουμε, θα θέσουμε τους καινούργιους στόχους, θα τσεκάρουμε το καταστατικό μας κι έπειτα θα γίνει γενική συνέλευση των μετόχων. Στη συνέχεια θα ψηφίσουν το καταστατικό και κατόπιν θα γίνουν εκλογές».
Ο κ. Τσακαλάκης είπε πως στόχος είναι να υπάρξει μια συνολική εκπροσώπηση του κλάδου της φιλοξενίας, μια πιο συνολική στοχοκατεύθυνση σε επίπεδο τουρισμού της Κρήτης.
«Σκοπός μας είναι να υπάρξει μια ενιαία εκπροσώπηση του κλάδου της φιλοξενίας και όχι μόνο του κλάδου των ξενοδόχων. Γιατί στην “ομπρέλα” της φιλοξενίας υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι, που λειτουργούν νόμιμα αλλά δεν είναι κύρια καταλύματα, όπως είναι τα ενοικιαζόμενα καταλύματα, τα επιπλωμένα διαμερίσματα κ.λπ. Και αυτά τα καταλύματα έχουν δικαίωμα λόγου στον τουρισμό. Θέλουμε μια ενιαία εκπροσώπηση, ώστε να πηγαίνουμε “όλοι μαζί”. Όλοι οι τουρίστες ξέρουν την Κρήτη και αυτό θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Και θέλουμε να είμαστε σε άψογη συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει δείξει τον δρόμο. Όλοι πασχίζουμε για το καλό της Κρήτης», σημείωσε.
Οι προκλήσεις
Μιλώντας για τις προκλήσεις, ο κ. Τσακαλάκης υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 5,5-6 εκατ. τουρίστες σε όλα τα αεροδρόμια της Κρήτης. Όταν θα ανοίξει το καινούργιο αεροδρόμιο στο Καστέλι, αυτόματα θα δέχεται 18 εκατ. τουρίστες τον χρόνο. Αυτή είναι η φέρουσα ικανότητα. Μόλις ανοίξει το νέο αεροδρόμιο, θα δεχόμαστε 7-7,5 εκατ. τον χρόνο και μόλις ολοκληρωθεί ο ΒΟΑΚ, θα φτάσουμε τα 11-12 εκατ. τουρίστες τον χρόνο. Εάν δουλέψουν τα ξενοδοχεία με επέκταση της σεζόν από Μάρτιο έως Νοέμβριο, είναι αρκετοί τουρίστες. Το να φτιάξουμε κλίνες είναι εύκολο. Μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε; Η Κρήτη φθίνει σε πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή, στην Κρήτη έχουμε κάτω από 600.000 πληθυσμό. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός που απαιτεί εργατικά χέρια. Εάν λοιπόν έρθει νέος εργατικός κόσμος, θα βοηθήσουν στον τουρισμό. Το ζήτημα είναι να δούμε και τα τεράστια προβλήματα των τουριστών που θα υπάρξουν, όπως ύδρευση, “πράσινη” μετάβαση και βιωσιμότητα. Αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν από επίσημα χείλη. Χρειάζεται εκπαίδευση του λαού».
Ο κ. Τσακαλάκης, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα αποδυναμωθούν οι τοπικές Ενώσεις Ξενοδόχων, είπε: «Δεν αποδυναμώνεται καμία τοπική Ένωση. Ίσα-ίσα που ενδυναμώνονται, γιατί θα υπάρχει ο Σύνδεσμος που θα καθοδηγεί και θα έχει τον ρόλο του μπροστάρη. Όλες μαζί οι τοπικές Ενώσεις θα συντονίζονται καλύτερα».
Η προσωρινή διοίκηση
Στο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, πρόεδρος είναι ο Μανόλης Τσακαλάκης, αντιπρόεδρος ο Νίκος Χαλκιαδάκης, γενικός γραμματέας ο Μανόλης Μανούσος, ταμίας ο Χαράλαμπος Μπιρλιράκης και μέλη οι Νίκος Κουμνάς, Γιώργος Βαρδάκης και Γιάννης Κακουράκης.
Ενιαία εκπροσώπηση του τουρισμού το όραμα των ξενοδόχων
Για τους οραματικούς στόχους του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης μίλησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης.
«Οι Ενώσεις της Κρήτης θα αλλάζουν κάθε χρόνο στη διοίκηση. Το πρώτο καταστατικό του Συνδέσμου έγινε το 1991 και τώρα το επανενεργοποιήσαμε. Το κάναμε γιατί η Περιφέρεια Κρήτης μπορεί να στηρίξει καλύτερα τα ξενοδοχεία όταν υπάρχει ένας Σύνδεσμος Ξενοδόχων σε ολόκληρη την Κρήτη. Αυτός ήταν ένας βασικός λόγος. Επίσης, θέλαμε ως Κρήτη να έχουμε δύναμη και να έχουμε περισσότερο λόγο προς τα έξω. Ελπίζω να μπουν τα Χανιά μέσα. Καλό θα είναι να είμαστε μέσα όλοι στον Σύνδεσμο», τόνισε.
Στη “Νέα Κρήτη” μίλησε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Σητείας, Γιάννης Κακουράκης, ο οποίος είπε: «Θέλουμε ενιαία εκπροσώπηση του τουρισμού. Θέλουμε ενιαία προβολή στον τουρισμό και θέλουμε να εκπροσωπείται η Κρήτη ως Κρήτη. Και αυτή είναι η βασική ιδέα επαναλειτουργίας του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης. Πιστεύω τα Χανιά να μπουν στον Σύνδεσμο».
Πηγή: neakriti.gr