Για ζύμη
- 180ml νερό
- 50ml ελαιόλαδο
- ½ σφηνάκι ρακί
- Χυμό από ένα λεμόνι
- ½ κουταλάκι αλάτι
- ½ κουταλάκι ζάχαρη
- 500γρ. αλεύρι σκληρό
Για σιρόπι
- 200ml νερό
- 400γρ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- 200γρ. μέλι
Για πασπάλισμα
- Σησάμι
- Κανέλα σκόνη
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε πρώτα τα όλα τα υγρά για τη ζύμη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μια ώρα.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και παίρνουμε μεγάλες μπάλες από τη ζύμη. Ανοίγουμε το φύλλο με μηχανή ζυμαρικών στην αρχή στην χοντρή βαθμίδα μερικές φορές μέχρι να στρώσει το φύλλο.
Στη συνέχεια γυρνάμε τη μηχανή στην πιο λεπτή βαθμίδα και ανοίγουμε ένα μακρύ φύλλο, περίπου ένα μετρό. Με ένα ρολάκι κόβουμε λωρίδες πλάτους 3-4 εκ.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά. Ιδανικά ένα άτομο θα πρέπει να ανοίγει το φύλλο και ένα άλλο να τηγανίζει για μην προλάβει να ξεραθεί το φύλλο.
Κρατάμε το φύλλο προσεκτικά στο χέρι μας και ρίχνουμε την άκρη του μέσα στο τηγάνι, αφού κάνει τις πρώτες φούσκες τυλίγουμε την άκρη σε μια πιρούνα και κρατώντας σταθερή την πιρούνα στην άκρη του τηγανιού ξεκινάμε να τυλίγουμε. Θα πρέπει να αφήνουμε ελεύθερο φύλλο μέσα στο τηγάνι να κάνει τις φουσκάλες και τυλίγουμε ταυτόχρονα χαλαρά το φύλλο, όχι σφιχτά.
Το τελείωμα του φύλλου το γυρνάμε προς το εσωτερικό του τριαντάφυλλου που έχει δημιουργηθεί. Με δυο πιρούνια γυρνάμε το ξεροτήγανο προς τα τοιχώματα του τηγανιού για να γίνει όσο πιο κυκλικό, γυρνάμε και από την άλλη πλευρά να πάρει χρώμα.
Μεταφέρουμε τα ξεροτήγανα σε ένα σουρωτό με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε να σουρώσει πολύ καλά το λάδι. Ιδανικά φτιάχνουμε τα ξεροτήγανα τη μια μέρα και την επομένη μελώνουμε.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ξύλο κανέλας. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Βουτάμε μέσα ένα ένα τα ξεροτήγανα, γυρνάμε και από την άλλη πλευρά να μελωθεί καλά. Αφήνουμε σε ένα σουρωτό να φύγει το περιττό μέλι. Θα πρέπει το σιρόπι να είναι χλιαρό, αν χρειαστεί ξανά ζεσταίνουμε για να συνεχίσουμε.
Μεταφέρουμε τα ξεροτήγανα σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα που έχουμε αναμίξει.
Καλή επιτυχία!!!
Το όνομα μου είναι Νεκταρία Κοκκινάκη, είμαι food blogger, ζω και εργάζομαι στο Ηράκλειο αλλά η καταγωγή μου είναι από το Καβούσι του νόμου Λασιθίου.
Η αγάπη μου για τη μαγειρική και κυρίως την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα με έκαναν να αποκτήσω ένα χόμπι, να καταγράφω συνταγές από γιαγιάδες και να κρατώ σαν θησαυρό παλιά τετράδια μαγειρικής τους (όσα τουλάχιστον μου εμπιστεύτηκαν). Συνταγές ξεχασμένες, συνταγές στην αυθεντική τους παραδοσιακή μορφή. Ήθελα λοιπόν όλες αυτές οι συνταγές & οι ιστορίες να μην ξεχαστούν γιατί θεωρώ ότι είναι η παράδοση μας, ο πολιτισμός μας, οι ρίζες μας.
Έτσι μέσα από την σελίδα μου kritikes-geuseis.gr μοιράζομαι καθημερινά αγαπημένες κυρίως παραδοσιακές συνταγές με τις ιστορίες τους.
Και πλέον μέσα από το e-kriti.gr θα μοιραζόμαστε μαζί σας κάθε Δευτέρα και Παρασκευή ταξίδια γεύσεων στην παράδοση του τόπου μας!
Θα χαρώ να σας έχω συνοδοιπόρους σε αυτό το γευστικό ταξίδι!
Νεκταρία Κοκκινάκη
Facebook: Νεκταρία Κοκκινάκη – Κρητικές Γεύσεις
Instagram: Nektaria Kokkinaki
YouTube: Κρητικές Γεύσεις