ΕΛΛΑΔΑ Νομός Χανίων

Υπόθεση Βαλυράκη: Τέσσερα χρόνια αναμονής και τρεις αναβολές στη δίκη

Η δικαστική διαδικασία που θα φέρει στην επιφάνεια την αλήθεια για τις συνθήκες και τα κίνητρα θανάτου του παραμένει στάσιμη. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών αποφάσισε πρόσφατα να αναβάλει για τρίτη φορά τη δίκη των δύο κατηγορούμενων ψαράδων, λόγω κωλύματος του συνήγορου τους Αλέξη Κούγια, μεταφέροντάς την στις 22 Σεπτεμβρίου 2025.

«Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια και να δικαιωθεί η μνήμη αυτού του πατριώτη αγωνιστή της Ελλάδας», δήλωσε η Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη, σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη, εξερχόμενη από τα δικαστήρια. Και πρόσθεσε: «Είναι χρέος μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλους ώστε οι δράστες να καταδικαστούν και να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Αυτή η νέα καθυστέρηση προκαλεί απογοήτευση και θυμό, ιδιαίτερα στην οικογένεια του εκλιπόντος. Οι συνεχείς αναβολές ενισχύουν την αίσθηση ότι το δικαστικό σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας υπόθεσης που έχει σημαντικές διαστάσεις, όχι μόνο σε νομικό αλλά και σε ηθικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, η κοινωνία παρακολουθεί την υπόθεση με έντονο ενδιαφέρον, καθώς ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη δεν ήταν απλώς ένα τραγικό γεγονός, αλλά και μια υπόθεση με συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένης της πολιτικής του σταδιοδρομίας και της συμβολής του στη δημόσια ζωή.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο ψαράδες, κάτοικοι Ερέτριας, φέρονται να ενεπλάκησαν σε βίαιο διαπληκτισμό με τον Σήφη Βαλυράκη στις 24 Ιανουαρίου 2021, ενώ εκείνος βρισκόταν με το φουσκωτό σκάφος του στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας για ψαροντούφεκο. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπόδισαν την πορεία του σκάφους του εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το αλιευτικό τους και στη συνέχεια τον χτύπησαν επανειλημμένα με ένα ξύλινο κοντάρι, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα. Ο θάνατός του προκλήθηκε από τραύματα που υπέστη όταν το σώμα του ήρθε σε επαφή με την προπέλα του αλιευτικού σκάφους.

Η σκηνή που αποκαλύπτει η δικογραφία περιγράφει μια τραγική αλληλουχία γεγονότων. Οι κατηγορούμενοι, όπως αναφέρεται, εγκατέλειψαν τον Σήφη Βαλυράκη αβοήθητο, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι βρισκόταν σε θανάσιμο κίνδυνο. Το φουσκωτό του σκάφος εντοπίστηκε λίγο αργότερα σε βραχώδη ακτή, χωρίς τον ίδιο, ενώ η σορός του βρέθηκε έπειτα από τρεις ώρες έρευνας, προκαλώντας σοκ τόσο στην οικογένειά του όσο και στην κοινή γνώμη.

Η δικογραφία περιλαμβάνει πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, όπως καταθέσεις μαρτύρων, βίντεο από κάμερες ασφαλείας, καθώς και εκθέσεις από ιατροδικαστές που ενισχύουν τις κατηγορίες. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν συντονισμένα, με στόχο να εξουδετερώσουν το θύμα. Οι λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται είναι σοκαριστικές, καθώς αποτυπώνουν πώς οι δύο ψαράδες προκάλεσαν πλήγματα που οδήγησαν στην απώλεια της ισορροπίας του Σήφη Βαλυράκη. Ταυτόχρονα, δημιούργησαν επικίνδυνες συνθήκες με τους ελιγμούς του αλιευτικού τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τη ζωή του.
Η εισαγγελική πρόταση χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων ως «πλήρως προμελετημένη» και σημειώνει ότι ενήργησαν με απόλυτη ψυχραιμία, επιδεικνύοντας περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή.

Η αναβολή της δίκης, ωστόσο, αναδεικνύει και ένα άλλο πρόβλημα: την αδυναμία του ελληνικού δικαστικού συστήματος να ανταποκριθεί έγκαιρα στις απαιτήσεις των πολιτών για απονομή δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι μια τόσο σοβαρή υπόθεση παραμένει εκκρεμής για τέσσερα χρόνια εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια της δικαστικής διαδικασίας.

Τα πέντε βασικά στοιχεία της δικογραφίας

Οι δικηγόροι της οικογένειας Βαλυράκη, Μανώλης Φωτάκης και Κώστας Παπαδάκης, έδωσαν έμφαση σε καθοριστικά στοιχεία της δικογραφίας, απαντώντας στους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων, που υποστήριξαν ότι διαθέτουν αποδείξεις πως οι εντολείς τους δεν βρίσκονταν στον τόπο του εγκλήματος.

Οι εκθέσεις και καταθέσεις των ιατροδικαστών, συνοδευόμενες από φωτογραφίες του θύματος, αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο ατυχήματος. Παράλληλα, περιορίζεται δραστικά η πιθανότητα τα τραύματα που υπέστη ο Σήφης Βαλυράκης να προήλθαν από την προπέλα του δικού του σκάφους, ενώ απορρίπτεται η θεωρία ότι τα τραύματα προκλήθηκαν μετά τον θάνατό του.

Η ύπαρξη άλλου σκάφους ως σημείου τέλεσης της εγκληματικής ενέργειας τεκμηριώνεται με αποδείξεις, όπως φωτογραφίες, αναλύσεις ψηφιακών δεδομένων και μαρτυρικές καταθέσεις. Τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν ότι η προέλευση της εγκληματικής πράξης δεν σχετίζεται με το σκάφος του θύματος, αλλά με εξωτερικό παράγοντα.

Οι περιγραφές του σκάφους που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες, καθώς και της επιθετικής συμπεριφοράς τους απέναντι στον Σήφη Βαλυράκη, αναφέρονται με συνέπεια στις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων. Επιπλέον, άλλοι μάρτυρες επιβεβαιώνουν ότι το σκάφος των κατηγορουμένων απουσίαζε από το λιμάνι την ώρα του περιστατικού. Προκύπτει επίσης ότι το αυτοκίνητό τους βρισκόταν στο λιμάνι και όχι στο σπίτι τους, γεγονός που ενισχύει την ενοχοποιητική γραμμή.

Ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας έχει καταθέσει δύο μηνύσεις. Η πρώτη στρέφεται κατά των δραστών για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ η δεύτερη αφορά τις απειλές και τους τραμπουκισμούς που δέχθηκε, με σκοπό να αλλάξει την αρχική του κατάθεση. Ανάλογες καταγγελίες για πιέσεις έχουν γίνει και από άλλον αυτόπτη μάρτυρα, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη εκφοβιστικών πρακτικών.

Κατά την πορεία της ανάκρισης, νέα στοιχεία συνεχίζουν να αναδεικνύονται, ενισχύοντας την υπόθεση. Παράλληλα, εξετάζεται η ποινική ευθύνη λιμενικών υπαλλήλων που συμμετείχαν στο στάδιο της προανάκρισης, καθώς και του εισαγγελέα που είχε την εποπτεία της διαδικασίας και εξέδωσε την αρχική απαλλακτική διάταξη. «Στα τέσσερα χρόνια που έχουν περάσει από τον θάνατο του Σήφη, έχουν συμβεί πολλά», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο Θανάσης Παπαθεοδώρου, δικηγόρος και αδελφός της Μίνας Βαλυράκη.

«Οι εκπρόσωποι του παρακράτους προσπαθούν να συγκαλύψουν την πολιτική δολοφονία που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε αριστοτεχνικά από ανεγκέφαλους τραμπούκους ψαράδες. Αυτοί, χωρίς δισταγμό, εκτόξευαν απειλές σε όποιον στεκόταν απέναντί τους, καταχρώμενοι την εξουσία τους. Εφτασαν στο σημείο να επιτεθούν, να βανδαλίσουν και να δολοφονήσουν ακόμη και τον πιστό σκύλο του Σήφη στην Ερέτρια».

Συνεχίζοντας, τονίζει: «Παράλληλα, φαίνεται να χρησιμοποιούσαν όπλα, αν και κατηγορούνται για δολοφονία και δεν θα έπρεπε να τα κατέχουν. Και όλα αυτά ενώ παρουσιάζονται ως “φτωχοί ψαράδες” – χαρακτηρισμός που τους αποδόθηκε από τον πρώτο τους δικηγόρο. Παρ’ όλα αυτά, προσλαμβάνουν κορυφαίους δικηγόρους, καταφέρνοντας συνεχείς αναβολές». Ο κ. Παπαθεοδώρου σημειώνει με αγανάκτηση: «Είναι αδιανόητο ότι κατάφεραν να αποφυλακιστούν μέσα σε 25 ημέρες από την προφυλάκισή τους, παρόλο που η κατηγορία ήταν “δολοφονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση”. Η εγγύηση που κατέβαλαν -15.000 ευρώ ο καθένας- δηλώθηκε ότι καλύφθηκε από φίλους και γείτονες». Καταλήγοντας, ο κ. Παπαθεοδώρου υπογραμμίζει: «Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι, ενώ όλες οι υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο έχουν ήδη δικαστεί, η δική μας υπόθεση δεν έχει καν ξεκινήσει. Στις 20 Ιανουαρίου, οι κατηγορούμενοι έδειξαν για άλλη μια φορά τη διάθεσή τους να αποφύγουν τη Δικαιοσύνη, επιδιώκοντας να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία, ενώ δηλώνουν αθώοι. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι, όσος καιρός κι αν περάσει, το πάθος για δικαίωση θα παραμείνει ζωντανό, τόσο από τη σύζυγό του Μίνα όσο και από την οικογένειά του. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, όσο κι αν κάποιοι μπορεί να ελπίζουν σε ένα “ατύχημα” που θα μας αποθαρρύνει».
Η θέση των κατηγορούμενων

Οι δύο ψαράδες, που κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία σε βάρος του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για 25 ημέρες. Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη τους, η οποία, ωστόσο, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα λόγω των συνεχών αναβολών.

Οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν ενώπιον του ανακριτή, ενώ οι δικηγόροι τους τόνισαν ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή στην υπόθεση. «Υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία ότι ήταν στο σπίτι τους την ώρα που φέρεται να έχασε τη ζωή του ο Βαλυράκης και το σκάφος τους ήταν δεμένο στο λιμανάκι της Ερέτριας», είχε δηλώσει ο συνήγορός τους Δημήτρης Καρβέλης. Από την πλευρά της, η συνήγορος Δέσποινα Λυσιδάκη είχε αναφέρει ότι «υπήρχε ένας μάρτυρας που τους κατονομάζει, αλλά τα λεγόμενά του δεν επιβεβαιώθηκαν από κανέναν άλλον». Οι κατηγορούμενοι είχαν παραδώσει τα μηχανήματα του σκάφους τους και τα κινητά τους τηλέφωνα στις Αρχές για έρευνα. Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία. «Τα στοιχεία έδειξαν ότι το σκάφος που πλησίασε το σκάφος του Βαλυράκη δεν είχε καμία σχέση με το δικό μας», είχε δηλώσει ο κ. Καρβέλης.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ