- 1,5 – 2 κιλά ζυγούρι
- 8 μεγάλες πατάτες
- 2 ώριμες ντομάτες ή 1 συσκευασία ψιλοκομμένη ντομάτα
- 100ml ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές στακοβούτυρο ή πρόβειο βούτυρο
- Χυμό από μισό λεμόνι
- Ρίγανη ή θυμάρι
- Αλάτι πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το ζυγούρι και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Τοποθετούμε το κομμάτι το κρέας μας σε ένα σε μια γάστρα ή ταψί και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Κόβουμε τις πατάτες σε με μεγάλα κομμάτια και ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ρίγανη. Στρώνουμε τις πατάτες στο ταψί γύρο από το ζυγούρι.
Ρίχνουμε τις ντομάτες ξυσμένες πάνω από το ζυγούρι και τις πατάτες, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε μια κούπα νερό και τοποθετούμε σε διάφορα σημεία το βούτυρο.
Σκεπάζουμε τη γάστρα ή το ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε για αλλά 20 λεπτά περίπου να ροδίσει.
Καλή επιτυχία!!!
Το όνομα μου είναι Νεκταρία Κοκκινάκη, είμαι food blogger, ζω και εργάζομαι στο Ηράκλειο αλλά η καταγωγή μου είναι από το Καβούσι του νόμου Λασιθίου.
Η αγάπη μου για τη μαγειρική και κυρίως την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα με έκαναν να αποκτήσω ένα χόμπι, να καταγράφω συνταγές από γιαγιάδες και να κρατώ σαν θησαυρό παλιά τετράδια μαγειρικής τους (όσα τουλάχιστον μου εμπιστεύτηκαν). Συνταγές ξεχασμένες, συνταγές στην αυθεντική τους παραδοσιακή μορφή. Ήθελα λοιπόν όλες αυτές οι συνταγές & οι ιστορίες να μην ξεχαστούν γιατί θεωρώ ότι είναι η παράδοση μας, ο πολιτισμός μας, οι ρίζες μας.
Έτσι μέσα από την σελίδα μου kritikes-geuseis.gr μοιράζομαι καθημερινά αγαπημένες κυρίως παραδοσιακές συνταγές με τις ιστορίες τους.
Και πλέον μέσα από το e-kriti.gr θα μοιραζόμαστε μαζί σας κάθε Δευτέρα και Παρασκευή ταξίδια γεύσεων στην παράδοση του τόπου μας!
Θα χαρώ να σας έχω συνοδοιπόρους σε αυτό το γευστικό ταξίδι!
Νεκταρία Κοκκινάκη
Facebook: Νεκταρία Κοκκινάκη – Κρητικές Γεύσεις
Instagram: Nektaria Kokkinaki
YouTube: Κρητικές Γεύσεις